Met zoveel merken en soorten huisverf op de markt, kan het verwarrend zijn om te weten waar je moet beginnen bij het kiezen van verf voor een nieuw project. Ondanks de honderden verfblikken langs de muur in uw plaatselijke bouwmarkt, zijn er in wezen twee soorten verf: op oliebasis en op waterbasis. U vindt er echter ook primers, email, acryl en vele andere. Hier zijn beschrijvingen van zeven verschillende huisverven die u vaak in de schappen zult vinden.

1. Primer

Dit wordt meestal niet als verf beschouwd, maar het is nodig bij veel schilderprojecten en is te vinden in het verfpad. Primer kan op olie- of waterbasis zijn, dus als je aan het schilderen bent, wil je er een gebruiken die past bij het type verf dat je gebruikt. Als u bijvoorbeeld schildert met verf op oliebasis, gebruik dan een primer op oliebasis.

Primer

2. Binnen en buiten

U ziet verf met het label binnen of buiten. U kunt verf op waterbasis gebruiken voor het interieur van uw huis, maar de buitenverf kunt u het beste overlaten aan soorten op oliebasis.

3. Op oliebasis versus op waterbasis

Huisverf op oliebasis heeft meer tijd nodig om te drogen dan op waterbasis, dat zo snel droogt als vocht kan verdampen. Er zijn echter drogende additieven in verven op oliebasis om te helpen bij kortere droogtijden.
Om verf op oliebasis te reinigen, moet u agressieve chemicaliën zoals verfverdunner gebruiken, terwijl u met slechts een kleine hoeveelheid afwasmiddel en water op waterbasis kunt reinigen. Verven op waterbasis zijn ook niet zo duurzaam als op oliebasis en zijn niet zo glanzend.

Op oliebasis versus op waterbasis

4. Latex

Dit is een term die wordt gebruikt om verf op waterbasis te beschrijven. Er zit eigenlijk geen latex in de verf.

5. Email

Verf op oliebasis krijgt de term “email” vanwege zijn hardheid en duurzaamheid. Deze verven bevatten ook glanzende en halfglanzende afwerkingen en worden meestal gebruikt rond ramen, deuren en sierlijsten. Deze verf kan echter na verloop van tijd verkleuren.

6. Acryl

Dit is gewoon een andere term voor huisverf op waterbasis, maar het bindende ingrediënt in de verf is acryl. Acrylverf is te vinden in verschillende soorten, waaronder acryllatex, acryllak of acryllatexemail. Huisverf van acrylverf wordt als zodanig beschouwd vanwege de duurzaamheid; het is geen mengsel van olie en verf op waterbasis. Raadpleeg altijd de etiketten van de verf, want ondanks de naam bevat niet alle verf daadwerkelijk latex of acryl. Onthoud ook dat hoe hoger de glans, hoe meer onvolkomenheden er in de afgewerkte verf te zien zijn.

7. Speciale verven

Elke verfsoort kan additieven bevatten. Deze verven kunnen schimmelwerende en schimmelwerende eigenschappen hebben, evenals brandvertragers. Sommige hebben ook anticondensadditieven, waardoor ze populair zijn op locaties zoals de keuken.

Speciale verven