Er zijn decoratiemythen die het voor u moeilijker kunnen maken om thuis de juiste kleuren te kiezen en te gebruiken. De meest voorkomende mythe is dat het kiezen van een neutraal kleurenschema voor uw huis gemakkelijk is, en een “veilige” keuze. Neutrale kleuren lijken zo gemakkelijk in de omgang dat het moeilijk voor te stellen is dat ze eigenlijk heel, heel moeilijk zouden kunnen zijn om mee te werken. Dat is een mythe die gemakkelijk kan worden ontkracht als je meer over ondertonen leert, en waarom die neutrale kleuren veel complexer zijn dan je dacht.

De mythe van schilderen in één kleur

Er is een decoratiemythe dat het gemakkelijker is om te decoreren door het van je huis in één kleur te schilderen. Dit klinkt misschien als gedegen advies, maar het kiezen van slechts één kleur voor je interieur kan eigenlijk moeilijker zijn dan strategisch een paar verfkleuren kiezen.

Dus waarom blijft deze mythe bestaan? Op het eerste gezicht lijkt het kiezen van een neutrale kleur voor het interieur van je huis een gemakkelijke manier om te decoreren. Dit is waarom het een populair idee is:

• Het kiezen van slechts één verfkleur is natuurlijk sneller dan het kiezen van meerdere kleuren en ze allemaal op elkaar afstemmen.

• Het schilderen van uw huis in één kleur wordt als ideaal beschouwd voor vloeiende kleuren van kamer tot kamer en is de beste reden om één kleur in uw hele huis te gebruiken.

• Het kan goedkoper zijn om in huis slechts één kleur te laten schilderen of spuiten, en professionele schilders bevelen het daarom vaak aan.

De kleur verschuift van kamer naar kamer

Er zijn verschillende goede redenen waarom één verfkleur in al uw kamers klinkt als een perfecte (en gemakkelijke) keuze, maar de waarheid is dat geen enkele verfkleur zich ooit in elke kamer op dezelfde manier zal gedragen. In feite zal de kleur in dezelfde kamer van hoek tot hoek veranderen vanwege ondertonen en andere factoren. Deze kameleonkwaliteit is de kern van het probleem met de one-colour-fits-all mantra.enkele neutrale verfkleur

De reden voor de veranderingen in hoe de verf er van kamer tot kamer uitziet, is volledig afhankelijk van andere factoren in uw ruimte. Deze factoren zullen uw kleur veranderen en het moeilijker maken om een ​​enkele neutrale verfkleur voor uw hele huis te kiezen. De factoren die het uiterlijk van uw verfkleur kunnen veranderen, zijn:

• Natuurlijk licht: de overvloed of het gebrek aan natuurlijk licht kan de kleurweergave van kamer tot kamer veranderen. Terwijl uw woonkamer misschien in het zonlicht baadt, kan uw logeerkamer een beetje grotachtig aanvoelen.

• Omgevingsverlichting: uw keuze van verlichtingsarmaturen, lichtplaatsing en zelfs keuze van gloeilampen kan van invloed zijn op hoe een verfkleur in elke kamer verschijnt.